Til kåldolmere
- 250 g hakket svin
- 2 tomater
- 1 dl fond
- 2 kviste karryurt
- 12 champignon
- 1 stort løg
- 1 æg
- 2 spsk speltmel, sigtet
- 6 blade savoykål
- lidt olie
Til sovs
- 1/2 savoykål ( efter de 6 hele blade er pillet af)
- 100 g selleri
- 2 fed hvidløg
- 1 æble
- 1 løg
- 1 porrebund
- salt
- peber
- 1/4 tsk revet muskatnød
Tilbehør
10 kartofler
- sæt en stor gryde over med vand og lidt salt, bring den i kog
- når vandet koger lægges de 6 kålblade i, og gryden tages af varmen. Bladene skal blive i
- tænd ovnen på 200 grader
- skyl alle grønsager til kødet
- hak løg, karryurt og champignon fint
- knus hvidløg
- skær tomaterne i både, og flå skindet af, hak dem herefter fint
- rør kødet mørt med 1/2 tsk salt
- tilsæt fond, æg, peber, karryurt og grønsager, rør i 5 minutter
- tilsæt mel, rør til det er fordelt
- skyl kartoflerne og læg dem i en gryde med vand, så det lige dækker, bring i kog og koger 20 minutter
- pak farsen ind i de kogte kålblade og smør dem med lidt olie
- sæt dem i ovnen i næstnederste rille og steg dem til de er gyldne
- del resten af kålhovedet i to, den ene halvdel skal hakkes og koges i 5 minutter. resten skal ikke bruges
- skyl alle grønsagerne til sovsen
- skær dem ud i grove tern
- læg dem i en gryde, og dæk med vand. tilsæt lidt salt
- skal koges op, og simre i 20 minutter hvorefter det blendes til sovs og smages til med friskrevet muskat, peber og salt, og tilsættes de kogte kålstrimler.
- hvis kartoflerne er færdige før kødet, så tag gryden af varmen og lad dem stå i vandet. Pil dem når kåldolmerne er færdige.
Velbekomme.