Opstart af surdej

Jeg har længe gået og haft lyst til, at bage med surdej. I dag fik jeg mig endelig taget sammen til, at starte min første rigtige surdej op. Jeg har taget udganspunkt i Claus Meyers surdej:

3 dl vand
1 dl sigtet speltmel
1 dl fuldkorns hvedemel
1 dl rugmel

Jeg har søgt på nettet, for at finde frem til hvordan min surdej skal laves. Her er resultaterne:
Luft til surdej
Jeg har dækket min beholder med madpakkepapir som jeg har lavet nogle huller i, så der kan komme luft til.
Omrøring
Der står beskrevet alle mulige steder på nettet, at man skal røre i den 1-2 gange dagligt, jeg vælger at gøre det 2 gange. Nogle skriver den altid skal stå ved stuetemperatur, andre at den kun skal stå ved stuetemperatur det første døgn, jeg vælger at lade den stå i 3 døgn, hvorefter den kommer på køl og bliver omrørt hver 2. dag.
Klar til brug og tilføring af nyt mel/vand
Der står også beskrevet at den er klar efter 3-7 dage, og at der skal udskiftes en del af den hver 3. dag, og andre skriver der skal tilføres til dejen hver dag i 3 dage, andre skriver den skal stå i 7 dage inden man bruger af den, og så skal den udskiftes med en del hver 7. dag. Jeg vælger at tro på, det med hver 7. dag, når jeg bruger vand i opskriften i stedet for mælkeprodukter, og har den på køl. Den bliver stillet frem i stuetemperatur 1 døgn før brug. Spændende hvordan det går.
Opsumering på mit valg
Jeg blander ingredienserne, stiller dem ved stuetemperatur i 3 døgn, med omrøring 2 gange om dagen.
Jeg sætter låg på, og sætter den i køleskabet, og rører i den hver 2. dag. På 6. dagen stiller jeg den ud i stuetemperatur. på 7. dagen bruger jeg af den, og fylder nyt på. Sætter den tilbage på køl, hvor den bliver rørt i hver 2. dag.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*